Aanpak tekort apothekersassistent: hoe, wat en waar

Een vacature voor een apothekersassistent blijft soms wel maanden onvervuld. Een gegeven waar steeds meer apotheken tegen aanlopen. Om het tekort aan assistenten tegen te gaan is de SBA een traject gestart: Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk.  

Insteek traject

In het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! werft de SBA samen met regionale partners zij-instromers die zich via een BBL-traject versneld willen laten omscholen tot apothekersassistent. Vaak zijn het mensen die al in de zorg werkzaam zijn, maar willen switchen.

Deze aanpak moet ervoor zorgen dat er op korte termijn zeer geschikte en gemotiveerde mensen op onze arbeidsmarkt beschikbaar komen. Het is een mooie constructie die voor de zij-instromer aantrekkelijk is, want zij behouden inkomen tijdens het leren en ook voor apothekers is het aantrekkelijk.

In eerste instantie draait een pilot in de regio’s Amsterdam en Midden-Nederland waarin de SBA samenwerkt met de regionale partners, de FBA, de AVMN, de Sigra, de House of skills en het UWV.  Met de ervaringen uit de pilot kunnen we dit traject optimaliseren en daarna ook voor andere regio’s waar een tekort dreigt te ontstaan invoeren.

 

Onderdelen traject

In dit traject nemen we al een groot deel van het werven van geschikte kandidaten uit handen en bieden we apothekers met speeddates een efficiënte manier om met verschillende kandidaten kennis te maken en een eerste selectie te maken. Globaal bestaat het traject uit de volgende fases:

 1. Werven van geïnteresseerde zij-instromers op banenmarkten en voorlichtingsbijeenkomsten.
 2. Intake met geïnteresseerden kandidaten.
 3. Potentiële kandidaten ondergaan een assessment en gesprek met loopbaanadviseur.
 4. Speeddates tussen apothekers en geselecteerde kandidaten.
 5. Apothekers en kandidaten geven hun voorkeur aan.
 6. Er volgt een tweede gesprek in de apotheek.
 7. Bij een match, wordt het contract opgesteld en ondertekend.
 8. Zij-instromer meldt zich aan bij de opleiding.


Tegelijkertijd stimuleert en ondersteunt de SBA ROC’s bij het opzetten van (verkorte) BBL-opleidingen. MBO Amersfoort start in juni 2019 en ROCvA in september 2019 met een verkorte BBL-opleiding.

Ben je geïnteresseerd in dit traject? Kijk dan bij Belangrijke data of er speeddates in je regio staan gepland en meld je aan.

Bekijk ook

 • Kosten en subsidies BBL

  Kosten en subsidies BBL

  Een BBL’er is een medewerker die tegelijkertijd werkt en leert. Een kandidaat uit dit traject treedt bij je in dienst en gaat een BBL-traject volgen. In een BBL-cons...

  Lees meer »
 • Zij-instromer als BBL'er? Ja. Natuurlijk!

  Zij-instromer als BBL'er? Ja. Natuurlijk!

  Het SBA traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! helpt apotheekteams nieuwe collega’s te vinden in een tijd dat gediplomeerde apothekersassistenten niet voor het...

  Lees meer »
 • Standaard BBL-contract

  Standaard BBL-contract

  Tijdens de speeddates heb je iemand getroffen waar echt een klik mee is en je plant een tweede gesprek in bij jou in de apotheek om nader kennis te maken. Als blijkt...

  Lees meer »