Aanpassing norm beeldschermwerk: RI&E Apotheken toch niet gewijzigd

Woensdag 13 maart 2019
Aanpassing norm beeldschermwerk: RI&E Apotheken toch niet gewijzigd

In de nieuwe versie van het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) die in december 2018 is gepubliceerd, is de norm van maximaal twee uur achter een beeldscherm werken, geschrapt. Deze aanpassing leidt echter niet tot een aanpassing van de RI&E Apotheken. Waarom niet?

De verplichting om beeldschermwerk iedere twee uur af te wisselen is dus in het nieuwe Arbobesluit losgelaten. De reden is dat beeldschermwerk tegenwoordig niet meer altijd verbonden is aan een vaste werkplek. Het neemt veel verschillende vormen aan en dat verandert ook de manier waarop we ermee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan de afwisseling in beeldschermen, van desktop, tablet, smartphone of laptop, het zorg automatisch voor een afwisseling in de werkstijl.

In de apotheek wordt zeker op verschillende schermen gewerkt, maar veel minder dan in andere werkomgevingen. Veel werkzaamheden worden nog steeds op een desktop uitgevoerd. Daarnaast blijft ook in het nieuwe Arbobesluit de afwisseling in de werkzaamheden onverminderd van belang om klachten aan armen, nek en schouders (KANS) te voorkomen. Reden voor de SBA om de gewijzigde norm niet te verwerken in de RI&E Apotheken.

De RI&E Apotheken is en blijft een handig instrument dat helpt bij het opsporen en beheersen van de gevaren en risico's voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de medewerkers in de apotheek. Een actuele RI&E is een wettelijke (Arbowet) en HKZ-verplichting. De RI&E Apotheken maakt het je heel eenvoudig om dat te realiseren.

Je vindt de RI&E Apotheken op www.rie-apotheek.nl.