Doe ook mee met de SBA Zomerchallenge ‘Leeggelopen? Laad je weer op!’. Klik hier.
Wil je mijn blogs lezen? Klik op mij!
Menu
Menu

Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!

Een vacature voor een apothekersassistent blijft soms wel maanden onvervuld. Een gegeven waar steeds meer apotheken tegen aanlopen. Om het tekort aan assistenten tegen te gaan startte de SBA een traject: Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk.  

Alles wat je moet weten over dit traject

 • In het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! zijn in de regio’s Amsterdam en Midden-Nederland tussen januari en juli 2019 zij-instromers geworven die zich via een BBL-traject versneld wilden laten omscholen tot apothekersassistent. Een mooie constructie die voor de zij-instromer aantrekkelijk is, want zij behouden inkomen tijdens het leren en ook voor apothekers. De SBA werkte hierbij nauw samen met regionale partners de FBA, de AVMN, de Sigra, de House of skills en het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam. Deze aanpak moest ervoor zorgen dat er op korte termijn zeer geschikte en gemotiveerde mensen op onze arbeidsmarkt beschikbaar kwamen. En dat is zeker gelukt! Het traject in Amsterdam en Midden-Nederland is inmiddels succesvol afgerond: 307 kandidaten hebben zich aangemeld waarvan na screening 102 kandidaten speeddates hadden met 47 apotheken. Er zijn maar liefst 42 BBL-contracten afgesloten en twee BBL-klassen gestart, één op ROCvA en één bij MBO Amersfoort.

  Een fantastisch resultaat met als gevolg dat het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! naar meer regio's is opgeschaald. Via een onderzoek dat is uitgevoerd door Bureau Bartels is een duidelijk beeld ontstaan in welke regio’s de grootste tekorten aan apothekersassistenten te verwachten zijn, nu of in de nabije toekomst. Met alle apothekersverenigingen in Nederland heeft de SBA contact gelegd over of dit traject ook in hun regio wenselijk is. Uiteindelijk valt of staat het succes van het zij-instroomtraject met de bereidheid van apotheken om een werk-leerplek te bieden aan BBL’ers. De SBA is half januari 2020 gestart met het werven van kandidaten voor zij-instroomtrajecten in de regio’s:

  - Amsterdam/Haarlem
  - Utrecht/Amersfoort/’t Gooi
  - Nijmegen
  - Brabant
   
  Een landkaartje met de tekorten vind je hier. Interesse in de volledige rapportage van Bureau Bartels, download het dan hier.

  Ben je ook geïnteresseerd in het aannemen van een BBL'er? Plaats dan een gratis vacature voor een BBL'er op SBA Apotheekwerk: de vacaturebank voor de apotheekbranche.

 • Via het SBA traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! helpen we apotheekteams nieuwe collega’s te vinden in een tijd dat gediplomeerde apothekersassistenten niet voor het oprapen liggen. Door het in dienst nemen van een enthousiaste zij-instromer die zich als BBL’er laat omscholen tot apothekersassistent, krijgen deelnemers er een gemotiveerde collega bij die het team per direct kann ondersteunen bij b.v. logistieke taken.

  Deze constructie is voor zowel de zij-instromer aantrekkelijk: want behoud van inkomen tijdens het leren.
  En ook voor de apotheker want zij-instromers uit dit traject hebben:

  • hbo werk- en denkniveau
  • goede sociale en communicatieve vaardigheden
  • werk- en levenservaring
  • goede reken- en taalvaardigheden

  Verder

  • zijn ze gemotiveerd en loyaal
  • kunnen ze snel zelfstandig werken
  • en is het ook financieel aantrekkelijk door diverse subsidies.

  Wat biedt het traject?

  • Een zorgvuldige voorselectie van kandidaten met assessment en loopbaangesprek!
  • Speeddates met geselecteerde kandidaten!
  • Ondersteuning bij aanvragen subsidies!
  • Een direct productieve kracht! 

  BBL'ers zijn aan het werk in de apotheek en worden elke dag een beetje meer apothekersassistent. 

  Hoe nu verder?
  Apothekersverenigingen in Nederland hebben in het najaar van 2019 een mail ontvangen met het aanbod ondersteuning van de SBA te krijgen bij het opzetten van een zij-instroomtraject in de regio. In tien geïnteresseerde regio's is een presentatie verzorgd, vaak tijdens de ledenvergadering van de apothekersvereniging. Uit inventarisatie van deze tien apothekersverenigingen blijkt in vijf regio's voldoende draagvlak onder apothekers om te investeren in BBL'ers voor het vullen van een klas (min. 20 BBL'ers).
  Het traject heeft geleid tot (her-)nieuwde BBL-opleidingen bij ROCvA (Amsterdam), Rijn IJssel (Arnhem), Nova College (Haarlem) en Summa (Eindhoven). 

 • Een BBL’er is een medewerker die tegelijkertijd werkt en leert. Hij of zij treedt bij je in dienst en gaat een BBL-traject volgen. In een BBL-constructie gaan werknemers minimaal 1 dag per week naar school en werken zij minimaal 16 uur en maximaal 32 uur per week in de apotheek. De SBA adviseert, op basis van ervaring uit de pilot, om BBL'ers een aanstelling voor 24 uur te geven. In combinatie met één dag les op school en één dag zelfstudie thuis beslaat een werkweek van 24 uur een fulltime belasting voor de medewerker.  

  Loonkosten
  Een BBL’er valt qua loonkosten in dezelfde salarisschaal als een bezorger of algemeen ondersteunend medewerker (Cao Apotheken Schaal 3, stap 0). Bij een contract van 24 uur komen de brutoloonkosten (inclusief vakantiegeld, werkgeverspremie zvw,ww en pensioen) uit op gemiddeld net iets meer dan € 20.000 op jaarbasis. Bij meer of minder uren stijgt of daalt dit bedrag.

  Studiekosten
  Studiekosten worden betaald door de werkgever. Gemiddelde kosten per jaar bij een verkorte BBL-opleiding in het bekostigd onderwijs (iets duurder dan een reguliere BBL-opleiding) zijn €1.200. De kosten kunnen verschillen op basis van regionale afspraken met de onderwijsinstelling over het minimum aantal studenten per klas. 

 • Voor BBL’ers kun je gebruikmaken van diverse subsidiemogelijkheden. In totaal kun je via drie verschillende soorten regelingen tot wel € 8.000 aan subsidies aanvragen en ontvangen. De hoogte van de subsidies is mede afhankelijk van het aantal uren dat de BBL'er werkt. In de SBA Subsidiewijzer 2019 vind je een uitgebreide omschrijving van de drie algemene subsidiemogelijkheden die bij het in dienst nemen van een BBL’er relevant zijn. Dit zijn:

  1. Stagefonds
  2. Subsidie Praktijkleren
  3. SectorplanPlus: aanmelden is niet meer mogelijk. Het subsidieloket is per 20 december 2019 gesloten.
  4. Overige subsidies in geval van een UWV-kandidaat. Verschilt per regio en kandidaat. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het UWV of Pauline Hoogerwerf: p.hoogerwerf@sbaweb.nl.

  Het aanvragen van de subsidie van SectorplanPlus dien je nu zelf te doen. Heb je behoefte aan ondersteuning hierbij? Neem dan contact op met een van de projectleiders van de regionale werkgeversorganisaties (RWO's) van RegioPlus. De contactgegevens vindt u door uw postcode in te vullen bij de regiokaart op de website van Regioplus.