Doe ook mee met de SBA Zomerchallenge ‘Leeggelopen? Laad je weer op!’. Klik hier.
Wil je mijn blogs lezen? Klik op mij!
Menu
Menu

De SBA in 2020: proactief en zichtbaar

De SBA in 2020: proactief en zichtbaar

De SBA maakt zich al jaren hard voor continue ontwikkeling en goed personeelsbeleid in de apotheek. In 2020 gaan we hiervoor meer dan je van de SBA gewend bent, proactief ons gezicht laten zien naar de branche. Ook bij in de apotheken ervaren knelpunten zoals agressie van patiënten en het tekort aan apothekersassistenten. Wat kan je van ons verwachten? De SBA heeft voor 2020 de volgende speerpunten.

Campagne voor meer begrip en minder agressie
We gaan apotheekteams ondersteunen bij het bewustmaken van patiënten dat het huidige medicijntekort niet te wijten is aan de apotheek. Er wordt voor alle openbare apotheken materiaal ontwikkeld om het huidige medicijntekort toe te lichten. Het eerste materiaal (posters, folder) komt in januari beschikbaar. Daarnaast komt er een app (maart 2020 gereed) die het werk van de apotheek in beeld brengt en waarin patiënten tevens melding kunnen doen van hun klacht/ontevredenheid in geval van een tekort. De SBA gaat de meldingen verzamelen en inzichtelijk maken. Daarover worden afspraken met belanghebbenden gemaakt. Apotheken ontvangen hierover binnenkort meer informatie.

Aanpak tekort aan apothekersassistenten
De SBA blijft zich proactief inzetten voor een goed functionerende sectorale arbeidsmarkt. Niet alleen via Apotheekwerk waar vacatures in onze branche gepresenteerd en vaak vervuld worden. Ook met de succesvolle zij-instroomprojecten uit 2019 waar we in 2020 mee doorgaan. Recent hebben zich na Amsterdam en Utrecht nog zes regio’s voor onze aanpak in 2020 aangemeld. Dit zijn inspanningen die de arbeidsmarkt meer in balans brengen.

Samen sterker
Hoe mooi is het als apotheekmedewerkers elkaar meer zouden kunnen ondersteunen bij het dagelijkse werk? Aankomend jaar willen we dit gaan faciliteren via onze vernieuwde website en via facebookpagina’s @sbaapotheek en @apoassistent met ruim 17.000 volgers.

Daarnaast blijven we ons natuurlijk richten op:

Nascholing
Onze blended nascholing (contactonderwijs in combinatie met E-learning) organiseren we zowel klassikaal met open inschrijving, als incompany in het hele land. Er zijn momenteel rond de 60 titels en het aanbod wordt in nauwe afstemming met de branche geregeld herzien en geactualiseerd. Een deel van onze cursussen is StiPCO-gesubsidieerd. Zie voor het cursusaanbod onze website.

UiB
Het urenregistratieprogramma is in gebruik bij een groot aantal apotheken. Het is het enige programma waarin de Cao Apotheken volledig en correct is opgenomen. De UiB-app maakt het gebruik nog eenvoudiger. Een recent gehouden klanttevredenheidsonderzoek leverde UiB een goed rapportcijfer op.

Klaar voor morgen, klaar voor 2020!
Vandaag hebben we je deelgenoot gemaakt van onze plannen voor 2020. We hopen hiermee komend jaar samen met de branche relevante en waardevolle stappen te kunnen zetten.

Heel fijne feestdagen en een succesvol en leerzaam 2020 gewenst!