De SBA pakt samen met regionale partners tekort assistenten aan!

Vrijdag 30 november 2018
De SBA pakt samen met regionale partners tekort assistenten aan!

In de regio’s Amsterdam en Midden-Nederland blijft een vacature voor een apothekersassistent soms wel maanden onvervuld. Deze trend werd in de SBA Arbeidsmarktmonitor 2017 al aangekaart en was aanleiding voor de SBA om in Amsterdam en Utrecht met FBA, de AVMN, de Sigra, de House of skills en het UWV in actie te komen. In het pilotproject ‘Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!’ werven de partners 40 tot 50 zij-instromers om ze via een BBL-traject versneld op te leiden tot apothekersassistent.

‘Personeelskrapte zien we in de hele zorgsector dus het wordt niet vanzelf beter’, aldus Helena Schuengel, projectleider van de SBA-pilot Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! ‘Vergrijzing speelt een rol en ook dat studenten na de opleiding tot apothekersassistent vaker voor een vervolgstudie of een andere baan kiezen. Wat ook meespeelt is dat het aantal ROC’s dat een BBL-opleiding aanbiedt en het aantal apotheken dat een stage- of BBL-plek aanbiedt enorm gedaald is sinds 2012. Allemaal ontwikkelingen die het tekort nog verder in de hand werkt.’ Hoogste tijd dus voor actie.

Zij-instromers en verkorte opleiding: check

Het project Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! richt zich op het aantrekken en selecteren van 50 geschikte zij-instromers die zich via een versneld BBL-opleiding (maximaal 2 jaar) willen laten omscholen tot apothekersassistent. ‘Om het project te laten slagen moeten we dus drie zaken voor elkaar krijgen’, legt Helena Schuengel uit.

  • Zij- instromers attenderen en enthousiast maken voor het mooie vak apothekersassistent.
  • Een verkorte BBL-opleiding realiseren.
  • Apotheken in de regio Amsterdam en Midden-Nederland vinden die een BBL’er in dienst willen nemen.

Helena: ‘Het werven van geschikte zij-instromers - op dit moment met name in regio Amsterdam – is in volle gang. Hiervoor is een speciale promotiepagina op www.werkindeapotheek.nl gemaakt, en wordt het vak onder de aandacht gebracht via de landelijke publiekscampagne ‘Ik zorg’, banenmarkten, inspiratiedagen, voorlichtingsdagen. Het MBO Amersfoort en het ROC Amsterdam hebben aangegeven opnieuw een (versnelde) BBL-opleiding aan te gaan bieden. MBO Amersfoort bied dit vanaf juni 2019 aan en Amsterdam waarschijnlijk vanaf september.’ So far so good. 

BBL-plekken nodig

Het aantal aanmeldingen van apotheken die een BBL’er in dienst willen nemen ligt op dit moment rond de 15. Niet slecht maar nog niet voldoende. ‘Het is voor apothekers echt interessant om via het pilotproject een BBL’er in dienst te nemen’, aldus een enthousiaste Helena. ‘Zij-instromers zijn gemotiveerde mensen die al de nodige werk- en levenservaring hebben, over communicatieve vaardigheden beschikken en die weten hoe ze met mensen moet omgaan. Je haalt een collega in huis die met juiste begeleiding al snel zijn/haar steentje kan bijdragen in het werk en in twee jaar tijd gediplomeerd apothekersassistent is.’

Verder uitrollen bij succes

De SBA zet zich als het bedrijfsfonds in de openbare farmacie al sinds jaar en dag in voor voldoende, goed opgeleide apothekersassistenten. Met imagocampagnes onder scholieren en ook met de ontwikkeling van een versneld BBL-traject enige jaren geleden voor de regio Utrecht en ‘t Gooi. ‘Meer dan logisch dus dat de SBA ook nu het initiatief neemt’, voegt Helena toe. ‘Het huidig traject dient als pilot. Als deze aanpak werkt, kunnen we dit ook voor andere regio’s waar een tekort dreigt te ontstaan invoeren.’  

Meer weten?

Ben je apotheker en geïnteresseerd om een BBL’er in dienst te nemen? Stuur dan een mail naar Helena Schuengel, h.schuengel@sbaweb.nl met je naam, apotheek en telefoonnummer. Er wordt dan telefonisch contact met je opgenomen.

Ben geïnteresseerd om je via een versneld BBL-traject te laten omscholen tot apothekersassistent? Kijk dan voor meer informatie op www.werkindeapotheek.nl/janatuurlijk .

Bekijk ook