Heb je een vraag over werk die te maken heeft met het coronavirus? Klik hier voor de meest gestelde vragen en antwoorden.
Zit je vraag er niet bij? Neem dan contact op met de SBA Servicedesk: servicedesk@sbaweb.nl.
Menu
Menu

Tweede traject zij-instromers van start

Tweede traject zij-instromers van start

Na de succesvolle pilot in 2019, is de SBA begin dit jaar opnieuw van start gegaan met het zij-instroomtraject ‘Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!’. Behalve in Amsterdam en Midden-Nederland werft de SBA dit jaar ook kandidaten voor het verkorte BBL-traject tot apothekersassistent in de regio’s Haarlem, Utrecht/Amersfoort/’t Gooi, Nijmegen/Arnhem en Brabant.

De ervaringen met het eerste zij-instroomtraject als oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt zijn positief. ‘Na de werving, screening en matching van geschikte kandidaten door de SBA, tekenden uiteindelijk 42 zij-instromers een BBL-contract. De apothekers reageren enthousiast: omdat zij-instromers al werkervaring hebben, kunnen zij sneller meedraaien in de apotheek dan BOL-leerlingen’, vertelt Pauline Hoogerwerf, SBA-projectleider Arbeidsmarkt en Onderwijs.

Reden om dit jaar opnieuw van start te gaan met een zij-instroomtraject en deze uit te breiden naar meer regio’s waar apotheken moeite hebben vacatures te vullen. Pauline: ‘Sinds januari en tot april werven we in de vijf regio’s kandidaten via werkindeapotheek.nl/janatuurlijk. Zij wonen eerst een informatiebijeenkomst bij over het beroep, het verkorte BBL-traject en de vervolgstappen. De kandidaten die door willen, krijgen vervolgens een screening. Behalve op belangrijke competenties zoals communicatie en samenwerking, toetsen we dit jaar ook streng op taal. Want uit de pilot blijkt dat een taalachterstand in combinatie met een versneld traject tot problemen leidt op zowel de opleiding als de werkvloer.´

Inmiddels hebben ruim 50 belangstellenden de twee informatiebijeenkomsten in Arnhem en Nijmegen bezocht. Verreweg de meesten van hen hebben zich aangemeld voor deelname aan de screening.

Is de uitkomst van de screening positief, dan kunnen de kandidaten op vrijwillige basis in gesprek gaan met een loopbaancoach, vervolgt Pauline. ‘De coach bespreekt of drie dagen werken, een dag school en een dag zelfstudie haalbaar zijn in combinatie met een gezin of andere persoonlijke omstandigheden. Ook krijgen kandidaten een workshop aangeboden om ze voor te bereiden op de speeddates tussen werkgevers en kandidaten, die in april en mei plaatsvinden.’

Leiden de speeddates tot een match tussen een kandidaat en werkgever, dan gaan zij een overeenkomst met elkaar aan voor vier jaar: twee jaar opleiding met werk-leerplek en aansluitend minimaal twee jaar werken in de apotheek. In de vijf regio’s die dit jaar meedoen zijn ongeveer honderd werk-leerplekken beschikbaar.

Meer weten? Kijk op: werkindeapotheek.nl/apothekersassistent-ja-natuurlijk