Presentaties van de Platformdag 2016

Presentaties van de Platformdag 2016

Eind januari 2016 vond de Platformdag voor docenten van de opleiding Apothekersassistenten plaats. Dit jaar stond het onderwerp Cliëntgericht Communiceren in relatie tot gezondheidsvaardigheden centraal.

Hier vind je de presentaties die tijdens deze dag gegeven zijn. De platformdag is een jaarlijks congres waarin relevante ontwikkelingen in de praktijk van de apotheek of op handen zijnde ontwikkelingen in het onderwijs aan bod komen.

 1. De communicatie met patiënten bij de aflevering van geneesmiddelen in relatie tot het onlangs uitgevoerde Nivel-onderzoek. Door Liset van Dijk, Programmaleider Farmaceutische zorg bij Nivel .

 2.  Oog voor gezondheidsvaardigheden in de apotheek. Over het belang om meer oog te hebben voor de gezondheidsvaardigheden van de patiënt. En wat je hier in de apotheek aan kunt doen. Door Dr. Gudule Boland van Pharos.

 3. Gebruik en inzet van de Bijsluiter in Beeld. Toelichting hoe je de pictogrammen uit de Bijsluiter in Beeld zo inzet dat het jou helpt bij de uitleg van medicijngebruik aan de patiënt, en de patiënt ondersteunt bij het correct gebruik van de medicatie.
   
 4. Workshop 1: Gecombineerde klassen (AA, DA, TA en verpleegkunde)
  Met ingang van schooljaar 2015-2016 is MBO Amersfoort gestart met gecombineerde klassen. In deze workshop krijg je inzicht in de aanleiding voor deze aanpak, de organisatie en wat de succesfactoren/uitdagingen zijn.
  Door Jolanda van de Vuurst, MBO Amersfoort.

 5. Workshop 2: Doorstroom naar het HBO
  Veel Roc’s gaan met ingang van 2016-2017 het keuzedeel Doorstroom HBO (gezondheidszorg) aanbieden. In deze workshop zal vanuit het perspectief van Saxion Next (farmaceutisch consulent) en de Hogeschool van Utrecht (farmakunde) besproken worden wat verwacht wordt van een doorstromer.  Door Dirk Stobbe, Saxion Next en Frederique Bergsma, hogeschool Utrecht.

 6. Workshop 3: Keuzedeel Bereiden, samenwerking ROC en Ziekenhuis/Grootbereider
  In Twente hebben het ROC en de regionale “afnemers” (MST-Enschede, ZGT-Hengelo, Pharmaline-Oldenzaal) een samenwerking opgezet om het keuzedeel Bereiden en Aseptisch Handelen in de regio te behouden.
  Door Oscar Kelder, Pharmaline bereidingsapotheek