Prikaccidenten en hepatitis B-vaccinatie

Prikaccidenten en hepatitis B-vaccinatie

Werk je in de apotheek dan is de kans op besmetting met bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C of HIV door een prikaccident een reëel arbeidsrisico. Prikaccidenten gebeuren met name als materiaal terugkomt vanuit de thuiszorg en als er veel cholesterolmetingen worden gedaan. Het is verstandig je bewust te zijn van dit risico, hoe je prikaccidenten kunt voorkomen en te weten wat je moet doen bij een prikaccident.

Start met het beperken van de risico’s bijvoorbeeld door:

 • een prikaccidentenprotocol op te stellen;
 • geen naalden aan te pakken , laat bezoekers zelf hun naalden in een container gooien
 • je preventief te laten vaccineren tegen Hepatitis B.


Is er sprake van een prikaccident! Volg dit stappenplan!

Stap 1: Wond goed laten uitbloeden en uitspoelen met water

Stap 2: Wond desinfecteren

Stap 3: Bel PrikPunt of schat zelf het risico van het prikaccident in


Bel PrikPunt: 088 774 5 463

24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar 

PrikPunt is het meld- en adviespunt voor prik-, snij-, bijt- of spataccidenten met landelijke dekking. Iemand van PrikPunt bepaalt aan de hand van een protocol hoeveel risico jij loopt. Is behandeling nodig? Dan word je met een behandeladvies naar de spoedeisende hulp of voor bloedonderzoek naar een trombosedienst of huisarts verwezen.

Wanneer jouw apotheek onderdeel uitmaakt van Brancheloket Apotheken, dan ben je automatisch aangesloten bij PrikPunt. De melding en risico-inschatting zijn hierbij kosteloos, aan een eventuele behandeling zijn wel kosten verbonden. Bel de SBA voor een kosteninschatting. Wanneer de apotheek niet is aangesloten bij PrikPunt, bel dan de SBA voor verdere informatie: 0900 - 722 26 67 (0,01ct/min; maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur).

Schat zelf het risico in van het prikaccident

Schat na een prikaccident zelf het risico in en bepaal de eventuele vervolgacties zoals het starten van een hepatitis B vaccinatietraject of doorsturen naar ziekenhuispoli. Hoe groot het besmettingsrisico is na een prikaccident dien je zo snel mogelijk te bepalen zodat de nodige interventie zo snel mogelijk ingezet kan worden. Het LCI protocol van het RIVM biedt hiervoor een leidraad:

LCI-Protocol

 • Bij prikaccidenten met een hoog besmettingsrisico (kans op besmetting met hepatitis B, C en HIV) moet binnen 2 uur een diagnose gesteld zijn én moeten de eerste interventies plaatsvinden.
 • Bij prikaccidenten met een laag risico, waarbij er kans is op besmetting met hepatitis B, dient dit uiterlijk binnen 24 uur te gebeuren.
 • In de praktijk is dit niet altijd haalbaar, maar met name voor de toediening van PEP (post expositie profylaxe, dat wordt voorgeschreven bij een mogelijke HIV besmetting) is het effect van de behandeling het grootst als dit binnen 8 uur gebeurt.Wat is een prikaccident?

Een prikaccident is een verzamelnaam voor prik-, spat-, snij- en bijtongevallen waarbij een persoon op een zodanige wijze in contact komt met menselijk bloed en/of speeksel, dat hij of zij het risico loopt besmet te worden met hepatitis B, C en/of met hiv. Denk bijvoorbeeld aan het grijpen in een naald die niet veilig is weggegooid. Razendsnel handelen na een prikaccident is dan ook van groot belang!

De werkgever kan de medewerkers die een risico lopen de mogelijkheid bieden om inentingen te krijgen voor hepatitis B. Dit dient nauwkeurig geregistreerd te worden door de werkgever. Deze service wordt ook aangeboden door PrikPunt.

Bekijk ook

 • Cao Arbeidsomstandigheden

  Cao Arbeidsomstandigheden

  De Cao Arbeidsomstandigheden Apotheken is een bundeling van alle zaken die met arbeidsomstandigheden en medezeggenschap te maken hebben. In aanvulling op de primaire...

  Lees meer »
 • Arbocatalogus Apotheken

  Arbocatalogus Apotheken

  De Arbocatalogus Apotheken beschrijft arbeidsrisico's in de apotheek en biedt veel oplossingen. Een handig instrument dat is toegesneden op de situatie in jouw apoth...

  Lees meer »