Menu
Menu

Soorten zelfbeeld

Ik ben altijd al onzeker geweest. Op school, op mijn werk. Zolang ik het mij heug voelde ik me altijd minder dan mijn vriendinnen. Zij waren altijd beter in sport, op school, hadden leukere kleding en leukere vriendjes. Althans in mijn beleving dan. Ook nu vergelijk ik mij nog altijd met anderen. In mijn werk dus met collega’s en altijd vind ik de ander beter in het werk, leuker met de klant omgaan , spontaner en ga maar door. Soms word ik er doodmoe van. Ik zou willen dat ik mezelf kon waarderen om wie ik ben en trots op mezelf kon zijn. Ik moet ophouden met mezelf vergelijken met anderen. Maar hoe?, is dan mijn vraag….

Er zijn drie verschillende soorten zelfbeeld.

  • Je hebt het realistische zelfbeeld, waarbij je er vrede mee hebt dat niet alles aan jou zo fantastisch is als je misschien zou willen. Ben je ergens ontevreden over? Dan neem je de verantwoordelijkheid om er iets aan te doen, mits dat binnen je mogelijkheden ligt.
  • Heb je een onderwaarderend zelfbeeld, dan vergelijk je jezelf vaak met anderen, onderschat je je prestaties en talenten en is goedkeuring van anderen erg belangrijk voor je.
  • En heb je een overwaarderend zelfbeeld, dan bekijk je jezelf door een roze bril. Gaat er iets fout, dan ligt het aan anderen of aan de omstandigheden.

Vandaag..... 
Bedenk voor jezelf eens welk van bovenstaande soorten zelfbeeld het meest over jou gaat. De kans is groot dat je best iets positiever over jezelf mag denken….……

Morgen......
Test hier je zelfbeeld. Bekijk de uitslag en vraag jezelf af of je je hier ook in herkent.