Wil je mijn blogs lezen? Klik op mij!
Menu
Menu

Bijna 100 zij-instromers gestart met versnelde BBL-opleiding

Bijna 100 zij-instromers gestart met versnelde BBL-opleiding

De SBA (Stichting Bedrijfsfonds Apotheken) is sinds een aantal jaren actief in het oplossen van het tekort aan personeel bij apotheken. “Onze doelstelling was het werven van 80 kandidaten voor het zij-instroomtraject waarmee de vier ROC’s in Arnhem, Eindhoven, Haarlem en Amsterdam gaan starten dit schooljaar. Dat doel is ruimschoots behaald!”, zegt Pauline Hoogerwerf, Projectleider Arbeidsmarktzaken bij de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

Het traject met de wervende naam Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! is een belangrijke stap in het aanpakken van het tekort aan apothekersassistenten. Een mooi resultaat dat op initiatief van de SBA is gerealiseerd door gezamenlijke inspanning van regionale apothekersverenigingen, de ROC’s, het UWV en regionale werkgeversorganisaties van RegioPlus.

“We zijn blij dat door dit traject apotheken hun tekort aan personeel kunnen aanpakken”, aldus Pauline. “Hier ging wel een intensief traject van werving, informatiebijeenkomsten, assessments, workshops en matching van kandidaten met een leerwerkplek aan vooraf. Dat was niet gelukt zonder gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen. Met name de vele apothekers die bereid zijn te investeren in het opleiden van een BBL’ er, maken het traject tot een succes. Van de 360 mensen die zich in totaal hadden aangemeld, bleven er na de screening 182 over. Dat leidde tot dusver tot 96 BBL-contracten. De ROC’s in Arnhem, Eindhoven en Haarlem hebben de versnelde BBL-opleiding opnieuw in het leven geroepen. Op het ROC van Amsterdam is de BBL-opleiding vorig jaar al opgezet en dit jaar gaat er weer een nieuwe klas van start. In Noord-Holland en Brabant is een aantal BBL-plekken nog niet vervuld. Tot 1 oktober kunnen studenten instromen in de opleiding, dus de werving, screening en matching lopen nog door.”
Op de vraag hoe nu verder antwoordt Pauline: “We verwachten in januari 2021 verder te gaan met een nieuwe lichting binnen de zij-instroomtrajecten. Het is dan wel van belang dat het initiatief gedragen blijft door de branche en er voldoende apotheken beschikbaar zijn voor het opleiden van BBL'ers.”
Op de hoogte blijven? Houd www.werkindeapotheek.nl/janatuurlijk goed in de gaten.

Wat houdt de versnelde BBL-opleiding in?

De versnelde BBL-opleiding is een tweejarig zij-instroomtraject. Via deze BBL-opleiding wordt versneld het diploma tot apothekersassistent verkregen. Omdat dit een kortere opleiding betreft dan de reguliere opleiding tot apothekersassistent (deze duurt drie jaar), worden hogere instroomeisen gevraagd. Meer weten? Kijk op www.werkindeapotheek.nl/janatuurlijk.  

Lees hier een artikel van de NOS, waarin onder andere Rachelle aan het woord is; zij gaat dit schooljaar starten met de versnelde BBL-opleiding in Amsterdam.