De rol van soft skills in het werven van apothekersassistenten
In het wervings-en selectieproces van een apotheek zijn we opzoek naar vakbekwame apothekersassistenten. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een meer competentiegerichte benadering. Je vergroot de kansen op meer kandidaten door een breder publiek aan te spreken en je sluit beter aan op de vaardigheden van de sollicitant, waardoor je een duurzame arbeidsrelatie kunt opbouwen. Daarin spelen soft skills een steeds grotere rol omdat je graag een medewerker wil die past in het team.
In dit artikel leggen we uit hoe je soft skills tijdens het wervings-en selectieproces vanaf het begin meeneemt, benadrukt in de vacaturetekst, en hoe je ze toetst in het wervings-en selectieproces.
Hard Skills v/s soft skills: wat is het verschil?
Onder hard skills verstaan we meetbare vaardigheden zoals werken met bepaalde software, processen of apparatuur. Medicatiebereiding is een hard skill. Adviseren aan de balie en actief luisteren zijn een soft skills. Hard skills worden aangeleerd tijdens de opleiding. Soft skills bestaan uit vaardigheden die iemand ontwikkelt door ervaring op te doen, persoonlijke kenmerken en eigenschappen. Een goede combinatie van de twee maakt de ideale kandidaat.
De term ‘soft skills’ kun je zien als een allesomvattende beschrijving van (inter)persoonlijke vaardigheden, die een apothekersassistentnodig heeft om haar baan op een adequate manier te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan: sociale vaardigheden, aanpassingsvermogen, communicatie, empathisch vermogen, besluitvaardigheid, kritisch denken enzovoorts.
Tijdens de wervings-en selectieprocedure van een nieuwe apothekersassistent, let je op soft skills om te zien of iemand binnen het team en de bedrijfscultuur van jouw apotheek past én om in te schatten in hoeverre zij deze vaardigheden bezit én nog kan ontwikkelen.
Daarnaast kan je je afvragen welke soft skills er in de toekomst van de apotheek nodig zullen zijn en welke vaardigheden het huidige apotheekteam nog kunnen aanvullen. Bekijk het beroepscompetentieprofiel (BCP)apothekersassistent om een beeld te krijgen van de vaardigheden die een apothekersassistent dient te bezitten in de huidige arbeidsmarkt.
Richt de vacaturetekst meer op Soft Skills
Een vacaturetekst doet meteen de eerste selectie. Begin eens met een uitnodigende tekst die gevoel en sfeer oproept. Daarmee raak je de juiste snaar (of niet) en weet een sollicitant meteen of de bedrijfscultuur wel of niet bij haar past.
Verder kan je soft skills duidelijk naar voren laten komen door gedragsvoorbeelden te gebruiken i.p.v. abstracte termen. Bespreek ook zaken als de gewenste werkhouding en hoe het is om samen te werken binnen jouw apotheekteam. Tevens is ook inclusief taalgebruik behulpzaam.
Bij een gediplomeerde apothekersassistent mag je ervan uitgaan dat hij of zij de basis-competenties zoals beschreven in het Kwalificatiedossier Apothekersassistent bezit. Toon daarom flexibiliteit in harde eisen en laat los wat niet echt nodig is. Verleg in plaats daarvan de focus naar persoonlijke aandacht en samenwerken en gebruik en gedragsgericht taalgebruik.
Afhankelijk van de vacature die je gaat vervullen, zijn er een aantal vaste bijbehorende kerntaken en kwalificaties. Naast de vereiste kwalificaties, wil je als werkgever een duidelijk beeld schetsen van welke soft skills hierbij passen. Dit doe je door de vaardigheden met behulp van een duidelijk gedragsomschrijving te vermelden in de vacaturetekst.
Hieronder noemen we enkele voorbeelden van hoe dit er in een vacaturetekst uitziet. Daarbij noemen we eerst de soft skill en daarna hoe je deze in de vacaturetekst beschrijft.
- Aanpassingsvermogen: Je schakelt moeiteloos van een recept klaarmaken naar een patiënt aan de balie helpen.
- Empathie: Je voelt aan wat een ander nodig heeft.
- Stressbestendigheid: Je bewaart de rusten blijft kalm, ook in lastige situaties en op drukke momenten.
Soft skills inschatten tijdens het sollicitatiegesprek
In tegenstelling tot hard skills zijn soft skills niet meetbaar. Inschatten hoe goed iemand bijvoorbeeld met lastige situaties, veeleisend werk of slecht Nederlandssprekende patiënt kan omgaan is een uitdaging. Stel daarom gerichte vragen tijdens een sollicitatiegesprek.
Vraag de sollicitant om een werkervaring bij een eerdere werkgever te benoemen waar hij of zij tegen een probleem aanliep. Vraag ook hoe ze dit toen heeft opgelost, wat daardoor het uiteindelijke resultaat was en wat ze de volgende keer anders zou aanpakken. Dit wordt ook wel de STARR-methode genoemd. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Twijfel je aaneen specifieke vaardigheid zoals duidelijk communiceren? Pas je vraag daaropaan.