Cao-onderhandelingen, hoe verloopt het proces?

De afgelopen maanden is er onderhandeld over een nieuwe cao Apotheken. In dit artikel vind je meer informatie over de totstandkoming van een cao.
Update 16 mei 2025: De werkgevers- en werknemersvakbonden hebben een akkoord bereikt over de cao Apotheken. Het onderhandelingsresultaat wordt nu door de vakbonden voorgelegd aan hun leden. Zodra de leden akkoord zijn wordt de cao ter goedkeuring ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die zal vervolgens de cao algemeen verbindend verklaren (AVV). Vanaf dat moment gelden de gemaakte afspraken.
Meer informatie over het akkoord kun je vinden op de website van FNV en CNV.
Wat is een cao eigenlijk?
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een document met afspraken over onder meer loon, toeslagen, werktijden, vakantie en pensioen. Voor de apotheekbranche geldt één cao, die algemeen verbindend (AVV) is verklaard: dat betekent dat deze voor alle werkgevers en werknemers in de apotheekbranche geldt, ook als ze geen lid zijn van een vakbond of werkgeversorganisatie.
Wat voor een cao is de cao Apotheken?
De cao Apotheken is een standaard-cao. Dit is een cao waarbij de bepalingen niet ten nadele van de werknemer mogen afwijken, ook niet met instemming van de werknemer. De cao-afspraken gelden dus als harde minimum- én maximumafspraken. De cao geldt voor alle apotheken en hun werknemers; zij zijn dus verplicht zich aan de gemaakte afspraken in de betreffende cao te houden.
Hoe verloopt een cao-onderhandeling?
De totstandkoming van een cao is een proces dat in meerdere stappen verloopt. De werkgevers zijn vertegenwoordigd door de WZOA (Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers) en de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de werknemers door FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. Samen vormen zij de onderhandelingstafel. De cao Apotheken komt tot stand door onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden tussen deze vakbonden. Hierbij worden wensen en verbeterpunten van werknemers en werkgevers vaak verzameld door de vakbonden. Deze informatie nemen de vakbonden mee in de cao-onderhandelingen. Een akkoord wordt meestal bereikt na meerdere vergaderingen en wordt vastgelegd.
Het komt wel eens voor dat er nog geen nieuwe cao is bij het aflopen van de huidige. In de meeste cao’s is daarom bepaald dat wanneer de cao niet wordt opgezegd, deze stilzwijgend doorloopt of van toepassing is tot er een nieuwe cao is. Alle bepalingen blijven dan van kracht.
Wat gebeurt er na een akkoord?
Wanneer de onderhandelingen succesvol worden afgerond en er een akkoord is tussen beide partijen dan wordt instemming gevraagd aan hun achterban. Zodra er aan beide kanten instemming is, wordt de cao ter goedkeuring ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal vervolgens de cao algemeen verbindend verklaren (AVV). Dit betekent dat de cao voor alle werkgevers en werknemers in een bepaalde sector geldt, ook als zij geen lid zijn van een werkgeversorganisatie of vakbond. Vanaf dat moment gelden de gemaakte afspraken.
De rol van SBA
SBA heeft een Servicedesk voor voorlichting over de inhoud en het toepassen van de cao Apotheken. Zowel werknemers als werkgevers kunnen per e-mail en telefoon terecht met al hun vragen over de cao. Denk bijvoorbeeld aan vragen over vakantie-uren, het vergoeden van registratiekosten voor KABIZ of loon tijdens arbeidsongeschiktheid.
Wil je meer weten over de cao? Bezoek dan https://www.sbaweb.nl/cao