Stagebegeleiding: goede voorbereiding is het halve werk – voor jou én je team

Stagebegeleiding is meer dan alleen ‘uitleg geven’. Het is investeren in de toekomst van het vak én in een positieve werkcultuur binnen jouw apotheekteam. Met oog op het feit dat binnen 10 jaar 25% van alle apothekersassistenten met pensioen gaat, is dit het moment om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie blijft.
Na de zomer en kerst starten veel jonge studenten vol energie en verwachtingen aan hun stage. Een goede voorbereiding als leerbedrijf maakt het verschil tussen zomaar een stage en een waardevolle leerervaring, voor zowel stagiair als apotheekteam. Niet alleen zijn stagiaires een kostenefficiënte aanvulling op het team, bij een wederzijdse positieve ervaring, strik jij misschien wel je toekomstige medewerker.
Voorbereiding begint nu
Het begeleiden van een stagiair vraagt om aandacht ,structuur en betrokkenheid. Nu is het ideale moment om samen met de toekomstige begeleider(s) en het team stil te staan bij de stageperiode. Denk bijvoorbeeld aan:
- Training voor stagebegeleiders: Een goed voorbereide begeleider is goud waard. Overweeg deelname aan een training in stage-en leerbegeleiding om kennis en vaardigheden op te frissen of uit te breiden. SBA biedt hiervoor een praktische training aan. Meer informatie en inschrijven kan via: Cursus Stagebegeleiding | Leid Leerlingen in de Apotheek
- Concrete werkplannen opstellen: Leg vast welke werkzaamheden de stagiair gaat uitvoeren, hoe deze worden aangeleerd en begeleid, en zorg voor voldoende afwisseling. Zo voorkom je dat een stagiair wekenlang dezelfde taak uitvoert zonder leerwinst. Of nog erger, twijfels krijgt over het vak apothekersassistent.
- Draagvlak creeren op de werkvloer: Betrek het team bij de voorbereiding. Denk samen na over welke begeleiding mogelijk is, wie verantwoordelijk is op welk moment, en hoe je er samen voor zorgt dat stagiairs zich welkom voelen. Zo onstaat er meer betrokkenheid en een positieve sfeer rondom stage.
Extra aandacht voor een warm welkom
Nieuwe stagiairs stappen vaak met gezonde spanning een voor hen onbekende werkomgeving binnen. Een warm welkom, heldere afspraken en persoonlijke aandacht maken een wereld van verschil. Net als bij een nieuwe medewerker wil je de stagiaire een goede onboarding geven. Denk aan:
- Een kennismakingsrondje op de eerste dag
- Een vast aanspreekpunt binnen het team (buddy)\
- Regelmatige voortgangsgesprekken
- Kleine successen vieren
Een goed voorbereide stage levert niet alleen een zelfverzekerde beginnend apothekersassistent op, maar draagt ook bij aan een sterker, meer betrokken team. En wie weet, levert het voor de apotheek een nieuwe medewerker op.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Door voorafgaand aan de stageperiode te hebben uitgestippeld hoe deze er uit moet gaan zien, neem je een hoop druk weg in de stageperiode. Jouw team weet precies wat er van ze wordt verwacht, en de stagiaire heeft vanaf dag 1 duidelijkheid. Dit zorgt voor een soepele samenwerking en een vruchtbare leerperiode voor stagiair en apotheekteam. De kans is groot dat jij er als werkgever veel tijd bespaard omdat je niet terplekke hoeft te verzinnen hoe en wat.
Heb je interesse in de training stage- en leerlingbegeleiding? Kijk dan op: https://www.sbaweb.nl/academie/stage--leerlingbegeleiding